Indukcja matematyczna
tygryseks: Indukcja matematyczna
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Udowodnij za pomocą indukcji mat. nierówność: ∀n∊N0 a>=1 (1+a)n >= 1 + na
Podaję co zrobiłem sam:
1o
Spr n=1 a=1
(1+1)1 >= 1+1
2>=2 Prawda
2o
Z n=k
(1+a)k >= 1 + ka
3o
T(n=k+1)
(1+a)k+1 >= 1 + (k+1)a
Dowód
(1+a)k+1 = (1+a)k * (1+a) >= 1+ka* (1+a)
Proszę niech ktoś sprawdzi czy dobrze i podpowie jak dalej to rozwiązać.
17 kwi 10:49
aniabb: >= (1+ka)* (1+a) =1+a+ka+ka2 = 1+(k+1)a+ka2 > 1+(k+1)a =P
17 kwi 10:57