całka
julia: jak obliczyc taką całkę?
chodzi mi tylko o początek, potem sobie oblicze ale nie wiem co zrobić z tym pierwiastkiem..
∫ 1/ √x2 +2x +2
17 kwi 10:30
asdf: x2 + 2x + 2 = (x+1)2 + 12
17 kwi 10:33
asdf: nie na ten wzór popatrzałem całki, masz tak:
t = x+1
| | 1 | |
∫ |
| = ln|t+√t2+q| + C |
| | √t2+1 | |
17 kwi 10:38
julia: nie rozumiem skąd się wziął tam logarytm,ale zaraz postaram się to zrobic, na razie dziękuje
17 kwi 10:45
asdf: jest tali wzór w całkach, wyprowadzić?

to dlugie jest troche wyprowadzenie..
17 kwi 10:57
17 kwi 11:09
julia: juz teraz wiem, dzięki wielkie!

17 kwi 11:24