zadania z ciagow
nie spelniony: zad 1 liczby 4x+5 , x:7 tworza ciag arytmetyczny oblicz x
zad2 liczby x+3 , 5:7 tworza ciag geometryczny oblicz x
zad 3 dany jest ciag o wyrazie ogolnym An=−n+3. ile ujemnych ma ten ciag

jeszcze raz prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan
17 kwi 09:33
irena_1:
1.
(4x+5, x, 7) − ciąg arytmetyczny
4x+5+7=2x
2x=−12
x=−6
17 kwi 10:00
irena_1:
2.
(x+3; 5; 7) − ciąg geometryczny
7(x+3)=5
2
7x+21=25
7x=4
17 kwi 10:01
irena_1:
3.
an=−n+3
−n+3<0
−n<−3
n>3
Wszystkie wyrazy począwszy od czwartego są ujemne.
17 kwi 10:02
nie spelniony: dziekuje bardzo za pomoc

pozdrawiam
17 kwi 10:07