pilne
bzzz: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC pozostają w stosunku AC:AB=3:4 Punkt D jest środkiem
przeciwprostokątnej BC. Przez punkt D poprowadzono prostą prostopadłą do boku bc, która
przecieła bo ab w pkt E. Jaką część pola ΔABC stanowi pole ΔEBD?
17 kwi 08:33
Samos:
17 kwi 08:35
aniabb:

h=1,875x
P
ABC = 3x*4x/2=6x
2
P
EBD = 2,5x*1,875x/2=2,34375x
2
| PEBD | | 2,34375x2 | |
| = |
| = 0,390625 = 39% |
| PABC | | 6x2 | |
17 kwi 08:54
krystek:

P
ΔABC=6x
2
I wyznacz poleΔ(BDE) wyznaczając z podobieństwa trójkątów odc z
17 kwi 08:58
hhhiyff: αγγγγγ≈≈≈≈≈≈≈≈≈
16 lis 19:13