dyskretna
k: matematyka dyskretna − liczba rozwiązań równania
Wyznacz liczbę rozwiązań równania x1+x2+....+x5=20 w liczbach naturalnych dodatnich
spełniających warunek x1+ x2 < 4
Nie potrafię rozgryźć jak mam to zrobić mając taki warunek
17 kwi 00:32
PW: x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=20
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+ 1+1+1+1+1=20
Twoim zadaniem jest podzielić tę sumę na 5 składników (np. wstawiając w 4 miejscach przecinek
zamiast nawiasu).
| | | |
Gdyby zadania polegało tylko na tym, to odpowiedź byłaby | , gdyż mamy do dyspozycji 19 |
| | |
miejsc,w których mamy wstawić 4 przecinki.
Zadanie jest trochę utrudnione, bo pierwsze dwa przecinki trzeba wstawić na pierwszych trzech
miejscach (pierwsze dwa składniki muszą być równe 1 i 2 lub 2 i 1).
17 kwi 11:00
17 kwi 11:15
PW: Pewnie tak, ale ja nie uczyłem się matematyki dyskretnej.
17 kwi 12:48
k: no tak, bez warunku to wiedziałem o co chodzi, ale chyba dalej nie czaje jak ja to mam zrobić
mając ten warunek
17 kwi 22:52
PW: To była ironia, przepraszam. Jakie masz wątpliwości? Wybrać dwa elementy spośród trzech można
| | | |
na | =3 sposoby, to znaczy: |
| | |
| | | |
− przy wyborze 1. i 2. (x1=1 i x2=1 mamy | możliwości wyboru pozostałych dwóch |
| | |
| | | |
− przy wyborze 1. i 3. lub 2. i 3. (x1=1 i x2=2 lub x1=2 i x2=1} mamy | możliwości |
| | |
wyboru pozostałych dwóch.
18 kwi 13:45
k: Dziękuje Ci

teraz już rozumiem na jakiej zasadzie mam to robić
18 kwi 22:55