Oblicz iloraz ciągu geometrycznego.
Czarek: Witam. Moje zadanie to − Oblicz iloraz ciągu geometrycznego mając dane:
a2=9
a5=243
Zadanie wykonuję w następujący sposób:
an= a1 * qn−1
9=a1 * q1
243= a1 * q4
Pierwsze równanie mnożę razy −1 co daje
−9= −a1 −q
243=a1 * q4
a1 się skracają, q będzie do potęgi trzeciej, i tutaj zaczyna się mój problem. Co zrobić z
liczbami przed znakiem równości? Podzielić? Odjąć? Wydaje mi się że podzielić, ale 243/ (−9)
daje nam liczbę ujemną, dokładniej −27 a przecież tego nie da się spierwiastkować prawda?
Gdyby liczba była dodatnia to wyszłoby 3 i zadanie byłoby dobrze. Siedzę przy tej matmie już
kilka godzin przez co każde zadanie wydaje się być dla mnie nie do przejścia. Proszę o pomoc i
łatwe wyjaśnienie, moze nawet na innym, łatwym do zobrazowania przykładzie. Na waszej stronie
jest to dość skomplikowanie (przynajmniej dla mnie) wytłumaczone. Pozdro.
16 kwi 23:46
Bogdan:
| | 243 | |
tu: q5−2 = |
| ⇒ q3 = 27 ⇒ q = 3 |
| | 9 | |
16 kwi 23:54
Czarek: No no no, to już chyba wyższa szkoła jazdy. Czym jest 'k' w pańskim równaniu? To pozwoliłoby mi
zrozumieć co w ogóle tutaj zaszło, bo z tego co widzę to wzór wydaje się być łatwiejszy. Z
tego co widzę to k jest pierwszym wiadomym wyrazem tj. a2.
Czy w takim razie w zadaniu, gdzie będę musiał obliczyć q, a dane będą (tu improwizuję, służy
jako przykład)
a3=4 i a9=17
będzie to wyglądało tak?
q9−3= 17/4
q6= 4.25 i wtedy ładnie wyciągamy pierwiastek.
Pozdrawiam
17 kwi 00:01
Bogdan:
| | an | |
W ciągu geometrycznym an = ak*qn − k ⇒ qn−k = |
| |
| | ak | |
np.: a
9 = a
1q
9−1, a
9 = a
2q
9−2, a
9 = a
3q
9−3, itd.
17 kwi 00:17
Czarek: Dziękuję, to mi wszystko wyjaśniło, ten sposób obliczania ilorazu wydaje się być poręczniejszy,
z pewnością użyję go w przyszłości.
Pozdrawiam.
17 kwi 00:22
Bogdan:
17 kwi 00:24