zamień ułamek okresowy na zwykły 0,(12)(34)
Ania: zamień ułamek okresowy na zwykły 0,(12)(34)
Wie ktoś jak to się robi ? Z góry dziękuje
16 kwi 23:30
16 kwi 23:33
Dominik: bezendu, to jest material spoza szkoly sredniej.

ja osobiscie preferuje sposob z ukladem rownan. zapisu 0,(12)(34) nie rozumiem, wydaje mi sie
nieprawidlowy, wiec wyjasnie dla 2,(34)
x = 2,(34)
100x = 234,(34)
odejmuje rownania i mnoze razy −1
99x = 232
16 kwi 23:41
bezendu:
16 kwi 23:45
Ania: nie rozumiem z skąd się wzięła liczba 232
17 kwi 00:12
Mateusz:
Odjął stronami rownanie co zresztą napisał, stąd to sie wzieło.
17 kwi 13:04
aniabb:
100x = 234,34343434343434...
x = 2,34343434343434...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy
99x = 232,00000000000000...
17 kwi 13:08
PW: Aniu, A wyjaśnisz nam, co oznacza napis z dwoma nawiasami: 0,(12)(34)? Nigdy takiego nie
widziałem (może za krótko żyję).
17 kwi 13:24
aniabb: też nie kojarzę
17 kwi 13:26
asdf: @Dominik
to jest zakres szkoły średniej i nie ma w tym nic skomplikowanego.
17 kwi 13:32
Dominik: asdf, nie, nieskonczony ciag geometryczny nie obowiazuje w obecnym programie szkoly sredniej.
ja ta metode mialem na lekcji pokazana, w wielu szkolach pewnie rowniez sie ja pokazuje. nie
przecze, nie ma w tym nic skompilkowanego. tak samo mialem pokazana indukcje i pewnie pare
innych rzeczy spoza programu LO, niemniej jednak spoza programu.
17 kwi 13:38