1uzasadnij, że:
log3 2 * log3 10* log3 100 >4
____________________________________________________________
2Wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)= log13 (x2 −2x +10 )
| 1 | ||
policzylam tu Δ<0 .. i skoro a = | to wykres malejący przez 1 na x−ach ... ale jaki ZW | |
| 3 |
____________________________________________________________
3 wyznacz zbior wartosci f(x) = sin2 x cos4 x + sin4 x cos2 x
czyli wychodzi..
sin2 x ( 1−sin2 x) i teraz podstawiałam wartości 1, −1 i otrzymałam 0 a w przedziale jest
<0; 0,25> i wlasnie nie wiem skad to 0,25
____________________________________________________________
4 tu sie niestety nie doliczyłam poprawnego wyniku..
| 1 | ||
wykaz ze dla kazdej liczby x∊(0; | π ) zachodzi nierownosc: | |
| 2 |
| 1 | sinx | |||
tgx + | − | ≥2 | ||
| sinx | 1+cosx |
| 1 | ||
log32 > 1, bo log3√3 = | ||
| 2 |
| 1 | ||
log32 > | *** | |
| 2 |
dzieki
pierwsze jest
zajrze jutro z pewnością!
| π | ||
4/ dla x€ (0, | ) , sinx>0 i cosx>0 | |
| 2 |
| 1+cosx −sin2x | ||
tgx+ | ≥2 | |
| sinx(1+cosx) |
| cos2x+cosx | ||
tgx+ | ≥2 | |
| sinx(1+cosx) |
| cosx(1+cosx) | ||
tgx+ | ≥2 | |
| sinx(1+cosx) |
| sinx | cosx | ||
+ | ≥2 /*sinx*cosx >0 | ||
| cosx | sinx |
1 i 4 już jest..., baardzo prosze nadal o pozostałe
| 1 | ||
3. sin2xcos2x(cos2x+sin2x)=sin2xcos2x*1=sin2xcos2x= | *4sin2xcos2x= | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
= | *(2sinxcosx)2= | *(sin2x)2 | ||
| 4 | 4 |