takie zadanie mam na prace domowa z fakultetu z matmy, pomocy
Paweł: W trójką prostokątny o przyprostokątnych 3 i 4 wpisano kwadrat, tak, że 2 jego wierzchołki
zawierały sie w przeciwprostokątnej a dwa pozostałe w przyprostokątnych. Oblicz pole
kwadratu. mam rysunke tylko nie weim co dalej
16 kwi 23:17
Mila:

|AB|=5
y+x+z=5
w Δ NKA:
wΔ PMB:
12x+9x+16x=60
37x=60
Jaką masz odpowiedź?
16 kwi 23:51
Bogdan:
| | 3*4 | |
h = |
| = 2,4, w = h − a = 2,4 − a |
| | 5 | |
Z podobieństwa trójkątów ABC i DEC:
| 5 | | h | | 5 | | 2,4 | | 60 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ a = |
| |
| a | | w | | a | | 2,4 − a | | 37 | |
17 kwi 00:12