Ratunku....
arturś: Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy IA mieli zapłacić 1800 złotych.
Ponieważ 4 uczniów zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił
o 15 zł więcej. Oblicz, ilu uczniów jest w klasie IA.
11 wrz 15:28
arturś: ratunku
11 wrz 15:50
Bogdan:
x to wszystkich liczba uczniów
y to cena jednego biletu autobusowego, jeśli w wycieczce biorą udział wszyscy uczniowie
(x − 4) to liczba uczniów biorących udział w wycieczce,
(y + 15) to cena droższego biletu dla każdego z (x − 4) uczniów, którzy pojechali na wycieczkę.
Ułóż układ równań i rozwiąż go.
11 wrz 16:26
Bogdan:
trochę nie po polsku, powinno być: x to liczba wszystkich uczniów
11 wrz 16:47
AS: Przykładowo W zadaniu
Koszt wycieczki 3000 zł 1800 zł
Pierwotnie uczniów było 20 x
Koszt na 1 ucznia 3000/20 = 150 zł
Zrezygnowało 8
Nowy koszt na 1 ucznia 3000/12 = 250 zł
Wysokość dopłaty 250 − 150 = 100 zł
Według tego wzorca uzupełnij prawą stronę rozumowania i rozwiąż równanie.
Powinno wypaść x = 24.
11 wrz 17:47
zulus:
można też tak:
n −− ilość wszystkich uczniów przed zmianami n€N+
| 1800 | |
| −−− koszt wycieczki na jednego ucznia przed zmianą
|
| n | |
n − 4 −−− ilość uczniów po zmianie
| 1800 | |
| −−−koszt wycieczki na jednego ucznia po zmianie
|
| n − 4 | |
ponieważ koszt wycieczki po zmianie zwiększył się o 15 zł
to:
| | 1800 | | 1800 | |
|
| − |
| = 15 /*n( n−4)
|
| | n−4 | | n | |
1800n − 1800( n −4) = 15*n(n−4)
15n
2 −60n − 4*1800=0
n
2 − 4n −480=0 Δ=1936
√Δ =44
n
1 = 24 , n
2 <0 −−− odrzucamy
Odp: w klasie jest 24 uczniów.
11 wrz 23:28
AS: Drogi Zulusie.
Zepsułeś całą sprawę − to miał arturś wyliczyć a nie przepisać gotowca.
12 wrz 10:08