Wyznacz wzór ogólny ciągu geom.
wajdzik: Wyznacz wzór ogólny ciągu geom., znając sumę S
n jego początkowych wyrazów:
S
n=2
2n+1−2
2
n+2
1−2
a
n=2
n
Wzór ogólny ciągu geom. wynosi: 2
n.
Jest ok?
16 kwi 22:43
Dominik: | | 1 | | 3 | |
an = Sn − Sn − 1 = 22n + 1 − 2 − 22n − 1 + 2 = 22n(2 − |
| ) = |
| *22n |
| | 2 | | 2 | |
16 kwi 22:47
Dominik: = 3 * 22n − 1
16 kwi 22:48
wajdzik: Wynik w zbiorze zadań to 2
n. Czy Twoja odpowiedź jest taka sama?
16 kwi 22:49
Dominik: nie. ale prawde mowiac nie widze u siebie bledu oraz nie rozumiem co ty sam skonstruowales.
16 kwi 22:51
wajdzik: A widzisz, to był wymysł mojej wyobraźni po godzinie 22.
16 kwi 22:53
Dominik: dopiero teraz do mnie dotarlo co tys tam napisal (chyba). czy ty stwierdziles, ze xa + b =
xa + xb?
16 kwi 22:54
Dominik: chociaz nie, wciaz nie wiem. zreszta w jaki sposob tak plynnie przeszedles od wzoru na sume
ciagu do wyrazu ogolnego?
16 kwi 22:55
Eta:
16 kwi 22:55
Ajtek:
Przede wszystkim to jest c. geometryczny
16 kwi 22:55
Dominik: Ajtek, a to ma znaczenie dla zadania? poza tym, ze mozna zweryfikowac swoja odpowiedz − jesli
wyjdzie nam ciag inny niz geometryczny to zadanie zle rozwiazane.
16 kwi 22:58
wajdzik: Po pierwsze musi tam być (mnożenie), wiem. Zagalopowałem się tam. A po drugie S
n=2
n+1−2
WYBACZ MI
16 kwi 22:59
Dominik: nic sie nie stalo, w koncu trening czyni mistrza. to od nowa

a
n = S
n − S
n − 1 = 2
n + 1 − 2 − 2
n + 2 = 2
n(2 − 1) = 2
n
16 kwi 23:00
Ajtek:
Dlatego
Dominik Twoje założenie że a
n=Ss
n−S
n−1 jest błedne.
A może ja juz nie myślę

.
16 kwi 23:00
Dominik: Ajtek, jak to? chyba sie mylisz z powodu poznej pory.

S
n = a
1 + a
2 + ... + a
n − 1 + a
n
S
n − 1 = a
1 + a
2 + ... + a
n − 1
odejmuje rownania
S
n − S
n − 1 = a
n
16 kwi 23:02
Mila: Wajdzik, może inny wzór na sumę.
Dominik ma dobrze obliczone.
16 kwi 23:03
Ajtek:
Idę spać

.
Dobranoc

.
16 kwi 23:04
wajdzik: S
n−S
n−1=2
n+1−2−(2
n+2) a nie ma być tak?
S
n−S
n−1=2
n+1−2−2
n−2
Tak, jakoś wpadło mi w oko.
16 kwi 23:04
wajdzik: Wszystko już rozumiem Mila.

Dominik świetnie mi to pokazał.
16 kwi 23:06
Dominik: 2n + 1 − 2 − (2n − 2) = 2n + 1 − 2 − 2n + 2 = 2n + 1 − 2n
16 kwi 23:06
wajdzik: Dobrze Dominiku, ja już może wezmę przykład z Kolegi Ajtka, i również pójdę spać.
Dzięki wielkie

Dobranoc
16 kwi 23:06
Dominik: rowniez ide spac. dobranoc
16 kwi 23:07
Mila:
najpierw policz na 1 i 2 wyrazie, to zobaczysz .
s
1=a
1=2
2*1+1−2=2
3−2=6
s
2=a
1+a
2=6+a
2=2
2*2+1−2=2
5−2=30
a
2=24
a
n=6*4
n−1=3*2*2
2n−2=3*2
2n−1 co wyklucza wzór
Wajdzika.
16 kwi 23:11