Rozdział Pole Czworokąta.
doma23w: | | a+b | |
Udowodnij, że odcinek łączący środki ramion AD i BC trapezu ABCD ma długość |
| |
| | 2 | |
16 kwi 22:37
M:
28 gru 12:44
młodziutki: Poprowadź sobie prostą wychodzącą z wierzchołka podstawy trapezu i przechodzącą przez
środek przeciwległego ramienia i oznacz punkt przecięcia tej prostej z prostą będącą górną
podstawą trapezu.
Znajdź równoległobok i skorzystaj (jeśli znasz) z tw. o odcinku łączącym środki boków trójkąta
lub tales.
28 gru 13:33
NN:
| | |MB| | | a−b | |
|EN|=b , |NF|= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a−b | | a+b | |
|EF|= b+ |
| ⇒ |EF|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 15:17