sinsuy
kasia:

i przy b jest kąt alfa,który mam obliczyć.
a=2,1 m
b=2,5 m
i tu z sinusów itd. mam to olibczyć. proszę o pomoc
16 kwi 22:31
Ajtek:

Czy tak to wygląda

Rozumiem, że jest to Δ prostokątny.
16 kwi 22:43
kasia: tak,tak. dokładnie tak.
16 kwi 22:46
Ajtek:

Zatem:
β=90
o ⇒ sinβ=...
Z tw. sinusów:
Coś mi tu nie gra....
16 kwi 22:53
kasia: O.O łojeju.
Tzn tak chyba ze związków trygonomerycznych. Zadanie ze spr z tego działu,więc chyba z tego.
ja nie mam zielonego ani bladego pojęcia o co tutaj chodzi.
a inną metodą?
16 kwi 22:56
kasia: trygonometrycznych*
16 kwi 22:57
Ajtek:
A sorry, jasne
Później z tablic odczytaj wartość kąta α.
16 kwi 22:58
tomek: sin α = a/b = 0,84
i jak to odczytać? aż sam nie wiem,musze spytać XD
16 kwi 23:03
kasia: no ja też
16 kwi 23:03
kasia: 58 stopni ma ?
16 kwi 23:12
kasia: ponawiam pytanie,bo nie jestem pewna jak odczytac wartosc kata jak wynik mam 0,84....
16 kwi 23:25