calki
ewel: ∫ x ln
3x dx

probowalam na rozne sposoby ale kompletnie mi nie wychodzi

moglby ktos mnie
wspomoc
11 wrz 15:22
Bogdan:
Trzykrotnie przez części biorąc za pierwszym razem:
u = ln3x v' = x
11 wrz 15:29
ewel: hmm.. jeszcze dla pewnosci (ln
3x)' =
3ln2xx
11 wrz 15:41
Bogdan:
| | 1 | |
Tak, ale lepiej zapisać tak: (ln3x)' = |
| * 3ln2x |
| | x | |
11 wrz 15:45
ewel: a wiec
∫ x ln3x dx
f = ln3x f'= 3ln2xx
g'= x g= 12x2
1/2x2ln3x − ∫1/x* 3ln2x*1/2 x2 dx = 1/2 x2ln3x − 3/2 ∫ x ln2x dx
∫xln2x dx
f = ln2x f'= 1/x * 2lnx
g'= x g= 1/2x2
1/2x2ln2x − ∫1/x * 2lnx *1/2 x2 dx
1/2x2 ln3x − 3/2(1/2x2ln2x − ∫xlnx dx)
∫xlnx dx
f= lnx f'=1/x
g'=x g=1/2x2
1/2x2lnx − ∫1/x*x2*1/2 dx = 1/2x2lnx − 1/2 * 1/2 x2= 1/2x2lnx − 1/4x2
1/2x2ln3x − 3/2[1/2x2ln2x − (1/2x2lnx − 1/4x2)] = 1/2 x2ln3x − 3/4x2ln2x + 3/4x2lnx
− 3/8x2
11 wrz 16:06
ewel: czy dobrze wyliczylam?
11 wrz 16:06
Bogdan:
Sprawdź sama obliczając pochodną otrzymanego wyniku, jeśli otrzymasz funkcję
podcałkową, to jest dobrze.
11 wrz 16:09
ewel: dobrze

dziekuje za wskazowke
11 wrz 16:26
ewel: hmm.. jeszcze jedna watpliwos
| | 2x | |
∫39+4x2 dx = 3∫19 + 4x2 dx = 3∫ 132 + (2x)2= 3*(1/3arctg |
| ) + c= |
| | 3 | |
arctg
2x3 + c
* skorzystalam tutaj z wzoru ∫
dxa2 + x2 = 1/a arctg x/a + c
11 wrz 16:36
Bogdan:
| | 3 | | 3 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = E |
| | 9 + 4x2 | | 9 | | | | 3 | | | |
| | 2 | | 3 | |
Podstawienie: |
| x = t ⇒ dx = |
| dt |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | dt | | 1 | | 1 | | 2 | |
E = |
| * |
| ∫ |
| = |
| arctgt + C = |
| arctg( |
| x) + C |
| | 3 | | 2 | | 1 + t2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
11 wrz 16:45
ewel: czyli nie moge skorzystac z tego wzoru

w takim razie, w jakich przypadkach ten wzor jest
pomocny?
11 wrz 16:50