Przedstaw w postaci algebraicznej liczby zespolone
analiza: Przedstaw w postaci algebraicznej liczby zespolone:
z = (1 + i) {20}
Nie rozumiem dlaczego rozwiązanie jest −210
Zrobiłem to tak:
((1 + i)2)10 =
(1 + 2i + i2)10 =
(1 + 2i + (−1))10 = (2i)10
Czy może ktoś wyprowadzić mnie z błędu ?
16 kwi 22:24
analiza: Przepraszam za błąd. W drugiej linijce powinno być z= (1+ i)20
16 kwi 22:25
Trivial:
Zauważ, że:
i4a+b = i4a*ib = (i4)a*ib = 1a*ib = ib.
Zatem:
i10 = i2*4 + 2 = i2 = −1.
16 kwi 22:28
analiza: Faktycznie, dziękuję bardzo.
16 kwi 22:48
Misiek: (−6+6i)5
20 lis 00:20