Proszę o pomoc:)
pitt: Rozwiąż równanie:
x4+x3−9x2+3x−36=0
11 wrz 15:20
Bogdan:
x4 + x3 − 12x2 + 3x2 + 3x − 36 = 0
11 wrz 15:31
Bogdan:
Czy już wiesz, co dalej robić ?
11 wrz 15:57
pitt: Nie zabardzo wiem że to trzeba jakoś pogrup[ować ale da;ej nie wiem jak i co
11 wrz 17:17
tim: 1 * x2 * x2 + 1 * x2 * x − 12 * x2 * 1 + 3 * 1 * x2 + 3 * 1 * x − 12 * 1 * 1
11 wrz 17:31
zulus:
( x
4 +x
3 −12x
2) +( 3x
2 +3x −36)=0
x
2( x
2 +x −12) +3( x
2 +x −12)=0
( x
2 +x −12)( x
2 +3)=0
( x +4)( x −3)( x
2 +3)=0
są tylko dwa rozwiązania w zb. liczb rzeczywistych
podaj te rozwiązania , to już łatwizna
11 wrz 18:55