Narysuj wykres funkcji f. Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) =m
ipirks: Narysuj wykres funkcji f. Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) =m ma jedno
rozwiązanie, a dla jakich trzy rozwiązania ?
a)
| | ⎧ | x+4 dla x<−2 | |
| f(x) = | ⎨ | |x| dla −2≤x≤4 |
|
| | ⎩ | 8−x dla x>4 | |
b)
| | ⎧ | x+6 dla x<−2 | |
| f(x) = | ⎨ | x2 dla −2≤x≤2 |
|
| | ⎩ | x+2 dla x>2 | |
16 kwi 21:54
alfa i omega: a)
1 rozwiazanie dla m=4
3 rozwiazania dla m=2 i m=0
16 kwi 21:58
alfa i omega: b)
1 rozwiazanie dla m∊(−∞;0)u(4;∞)
3 rozwiazania dla m∊(0;4)
16 kwi 22:02
rulph:

nie rozumiem dlaczego w podpunkcie b takie wyniki
Jesli wykres jest w podpunkcie jak na rys. to jak to zrobic?
Rozumiem ze wartości m odczytujemy z osi Y (tak wywnioskowalem z podpunktu a)
18 kwi 12:01
aniabb:

jak widać powyżej m=4 już tylko w 1 miejscu sie przecina niebieska z czerwoną tj 1 rozw
analogicznie poniżej 0
dla m=0 i m=4 są 2 rozwiązania
dla 0<m<4 są 3 rozwiązania (niebieska z czerwoną przecina się 3 razy )
18 kwi 13:50
rulph: Dziękuję ślicznie
18 kwi 14:21