matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz zbior wartosci funkcji
zuza:
x+3
wyznacz zbior wartosci funkcji okreslonej wzorem f(x) =
x
2
+ 7
16 kwi 21:46
Mila:
Załóżmy,że : w − wartość funkcji⇔istnieje takie x∊D, że f(x)=w⇔
x+3
=w
x
2
+7
x+3=wx
2
+7w wx
2
−x+7w−3=0 1) Dla w=0 mamy: −x−3=0 x=−3 ( istnieje x) 2) w≠0 równanie posiada rozwiazanie ⇔Δ≥0 Δ=1−4*w*(7w−3)=1−28w
2
+12w −28w
2
+12w+1≥0 Δ
w
=144+4*28=256
−12−16
1
−12+16
1
w=
=
lub w=
=−
−56
2
−56
14
−1
1
Δ≥0⇔w∊<
,
>
14
2
17 kwi 17:10