Oblicz pole obszaru ograniczonego
ipirks: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji f i g
a) f(x) = |2x|, g(x)=|x−2|+1
b)f(x) = −12|x| g(x) = |x+3|−6
Jeśli chodzi o podpunkt a to wiem że obszar ograniczony wyjdzie chyba trójkąt. Chciałbym
żebyście mi wytłumaczyli jak zrobić te wektory jakies. Czy musze to z macierzy obliczać? To ma
być poziom technikum.
Proszę o rozwiązanie pkt b)
Dziękuje za pomoc
16 kwi 21:45
ipirks: I jak ? jacyś chętni do pomocy ?
16 kwi 22:02
16 kwi 22:11
ipirks: pole pow obszaru dla pkt to 6 mam racje ?
a dla podpunktu b to ?
18 kwi 00:29
ipirks: dla podpunktu b na wykresie mi wyszedl obszar ograniczony jakby trapez. ale jak dojsc jakie ma
wspolrzedne

z wykresu czy jest jakis sposob na to?
18 kwi 00:43
rulph:
18 kwi 14:21
Aga1.: Punkty możesz odczytać z wykresu lub algebraicznie rozwiązać układ równań
y=Ix+3I−6
18 kwi 16:35
Mila:

a) y=|2x| i g(x)=|x−2|+1
1)
y=2x odbicie względem OX, tej części,która leży pod osią⇒
2)
y=|2x|
3)y=x−2 odbicie względem OX, tej części,która leży pod osią⇒
4)
y=|x−2| translacja o wektor [0,1]
5)
y=|x−2|+1
Punkty przecięcia
prosta y=−2x i g(x)=−x+3 (g(x)=−x+2+1 dla x<2)⇒punkt C
−x+3=−2x
x=−3 i y=−2*(−3)
C=(−3,6)
A=(0,0)
B:
prosta y=2x i g(x)=−x+3
2x=−x+3⇔x=1 i y=2
B=(1,2)
| | 1 | |
PΔ= |
| *|AB|*h, |AB|=√12+22=√5 |
| | 2 | |
h to odległość C od y=2x
2x−y=0
| | |2*(−3)−6| | | 12 | |
h= |
| = |
| |
| | √22+12 | | √5 | |
P
Δ=6
18 kwi 18:49