matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz calke
bogdan:
oblicz calke ∫
√
1+(tgx)
2
16 kwi 21:44
Mila:
Przekształcam wyrażenie pod pierwiastkiem:
sin
2
x
cos
2
x+sin
2
x
1
1+
=
=
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
Wracam do całki
dx
1
∫
=∫
dx
√
cos
2
x
|cosx|
Z tą poradzisz sobie?
16 kwi 22:02