kaja: Obwód trójkąta jest równy 21 cm. Długości boków tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny o
różnicy 3 cm. Zatem odcinek, którego końcami są środki dwóch krótszych boków tego trójkąta ma
długość?
Mam pomysł jak to rozwiązać ale nie wychodzi mi
16 kwi 21:37
camus: a1 − najkrótszy bok
a1+3 − "środkowy" bok
a1+2*3 − najdłuższy bok
i ich suma wynosi 21
enjoy!
16 kwi 21:50
kaja: do tego też doszłam sama

3a+9=21
a=4
16 kwi 21:51
kaja: boki to 4 ,7, 10
21−2−3,5 = x+2+3,5 ?
Tak robię ale chyba źle bo nie wychodzi
16 kwi 21:52
kaja: tam jeszcze nie odjęłam 10 a powinnam
16 kwi 21:53