zbadaj monotonicznosc ciagu
zagubiony: zbadaj monotonicznosc ciągu:
a)
an=n+6
b)
an=n+1/n+2
16 kwi 21:30
zagubiony: nie rozumiem tego wg. pomozcie, prosze
16 kwi 21:32
bezendu:
a
n+1=(n+1)+6=n+7
a
n+1−a
n=n+7−(n+6)=n+7−n−6=1 jest ↗
b) zrób sam
a
n+1−a
n=....
16 kwi 21:32
Piotr: a) an+1=n+1+6=n+7
an+1 − an = n+7 −(n−6)= 1>0
Ciąg rosnący
b) analogicznie
16 kwi 21:32
camus: a)serio?
b)23,34,45,etc. − to chyba logiczne
16 kwi 21:33
zagubiony: n+2
16 kwi 21:33
bezendu: @Piotr masz mały błąd w zapisie
n+7−(n−6) powinno być
n+7−(n+6)=n+7−n−6=1
16 kwi 21:35
bezendu: b) poprawiam bo mały błąd
| | n+2 | | n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| =teraz dokończ ... |
| | n+3 | | n+2 | |
16 kwi 21:41