zad
pik:

z szescianu wycieto ostroslup ABCD oblicz stosunek objetosci szescianu do objetosci powstalej
bryly
11 wrz 15:00
pik: AS wiesz mzoe?
11 wrz 15:09
AS: Oczywiście że wiem.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vo = |
| * |
| *a2*a = |
| *a3 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Vs = a
3
| | Vs | |
k = |
| = a3 : a3/6 = 6 |
| | Vo | |
Stosunek brył wynosi 6.
11 wrz 15:16
pik: dzikei:0 a pomozesz w tym 2?
11 wrz 15:18
pik: w ostrosłupie prawidlowym czworokatnym sciana boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat o mierze
45 stopni Jezeli krawedz boczna jest rowna a oblicz krawedz podstawy
11 wrz 15:18
pik: i wytlumaczysz ten zapis?
11 wrz 15:19
pik: to piersza linijka o co chodzi?
11 wrz 15:22
pik: Bogdan poradzisz cos?
11 wrz 15:30
pik: ?
11 wrz 15:42
Bogdan:

Rysunek do drugiego zadania wyjaśnia sprawę. Pierwsze zadanie masz już rozwiązane.
Krawędź podstawy jest równa 2H. Wyznacz więc H.
11 wrz 15:44
pik: a co oznacza zapis?
11 wrz 15:46
pik: a jzu wiem sory
11 wrz 15:46