funkcja
mikiołaj: określ monotonicznośc
f(x)=mx−4
a)m=√3−2
16 kwi 21:23
bezendu:
√3−2<0
m<0
jeżeli m<0 funkcja jest malejąca
16 kwi 21:25
k20: √3−2<0 ... więc? co mówi definicja?
16 kwi 21:26
bezendu: definicja mówi że jeśli a<0 funkcja jest malejąca
16 kwi 21:27
mikiołaj: a stała i rosnąca?
16 kwi 21:28
camus: √3−2<0 //√4=2 i √4>√3
stąd funkcja jest malejąca na całym przedziale
end.
16 kwi 21:30
bezendu: funkcja jest rosnąca jeżeli a>0 a stała jeśli a=0
16 kwi 21:30
mikiołaj: a czamu tu dałeś √4?
16 kwi 21:36
camus: aby pokazać, że √3−2<0
16 kwi 21:38
mikiołaj: czy na sprawdzianie było by to konieczne czy tylko √3−2<0 starczy
16 kwi 21:40