Podaj dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f
ipirks: Hej mam do zrobienia 2 zestawy zadań proszę o sprawdzenie czy dobrze są rozwiązane oraz pomoc
przy tych których nie umiem.
Zad 1
Podaj dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f
D:R
Xo=2 i −2
D: R\ (2)
Xo= nie ma bo x
2=−4
| | x2−2x+1 | |
c) |
| i tu ze wzorow skroconego mnozenia |
| | x2−4x+4 | |
D:R/ (2)
Xo=2 i 1
D:R/ (−3)
Xo = 0 i −3 ( −3 nie może być bo nie zawiera sie w dziedzinie?)
D;R
Xo= −2
Tu nie jestem pewien co do dziedziny
√2−x >0 czyli D>2 ?
a Xo = −3 wiec nie ma miejsca zerowego bo nie zawiera sie w dziedzinie ?
16 kwi 21:20
alfa i omega: b)
x2=4
x=2 lub x=−2
D: R\{−2;2}
16 kwi 21:26
alfa i omega: c)
Xo=1
16 kwi 21:27
alfa i omega: d)
Xo=0
16 kwi 21:28
camus: a)super
b)(−2)2=4, zatem D=R\{−2,2}
c)dziedzina ok, m−ca zerowe tylko 1 (x2−2x+1)=(x−1)2, stąd x=1
d)super (tak, −3 nie zawiera się w dziedzinie, więc ją wywalamy)
e)nie można pierwiastkować liczb ujemnych, stąd x≥−2 − dziedzina
f)jw. 2−x≥0 czyli x≤2 i x+3≥0 czyli x≥−3 i m−ce zerowe x=−3
16 kwi 21:28
alfa i omega: d)
Xo=0
16 kwi 21:30
Osxx: b)
D=R\{−2,2}
c)
skoro {2} nie należy do dziedziny, to nie ma x0=2
f)
2−x>0
x<2
D=x∊(−∞,2)
16 kwi 21:31
Osxx: no.. spóźniłem się
16 kwi 21:31
ipirks: dzieki śliczne

zaraz dodam kolejne zadanie w którym proszę was o pomoc. Niestety mam
problem z rysowaniem wykresu, więc chwile to potrwa
16 kwi 21:40
kacper: Hej ktos pomoze ?
1.Przedstaw trojmian kwadratowy w postaci iloczynowej:
a) y=x do kwadratu +10x+9 b) y=x do kwadratu −5x−14
2.Rozwiaz rownanie:
a) 0=x do kwadratu −6x−7 b) x do kwadratu=81 c) x do kwadratu −x−7=1
9 gru 21:49
majka: Hej.
Pomogl by ktos?

a)f(x)=x
2−4/
x
2+4
20 kwi 18:54
rafal: Gdybym umial
20 kwi 19:08
majka: Sprawdzi ktos?

f(x)=x
2−4/x
2+4
(x
2−4+4)(x
2−4+4)=x
2−8+x
2+8=2x
2−16
2x
2=16
4x
2=16x=4
21 kwi 08:59
5-latek: Majka . A co Ty za wygibusy tu wyprawiasz ?
| | x2−4 | |
f(x)= |
| to jest zapis funkcji |
| | x2+4 | |
Mamy tutaj wyznaczyc dziedzine i miejsca zerowe ? tak?
NO to jeski tak to jest taka zasada
Dziedzine wyznaczamy z
mianownika
Miejsca zerowe liczymy
przyrownujac licznik do zera i sprawdzajac z dziedzina
no to teraz wyznaczymy dziedzine
Masz wyrazenie wymierne wiec mianownik nie moze rownac sie 0
x
2+4 nie rowna sie 0 to x
2 nie rowna sie (− 4 ) . czyli dziedzina bedzie caly zbior liczb R
(dlaczego ?
wiec D
f=R
Miejsca zerowe
x
2−4=0 to (x−2)(x+2) =0 (wzor skoconego mnozenia ) to x−2=0 to x= ... lub x+2=0 to x=
....
21 kwi 09:35
majka: A dziedzina?
21 kwi 13:21
majka: To ma byc 4?
21 kwi 13:24
pawel: 2 i −2
21 kwi 13:45