PILNE
Johnson : WItam serdecznie mam problem z dwoma zadaniami, nie chcą prawidłowo wyjść. Proszę o pomoc:
zad.1 Punkt S=(34, 12) należy do prostej k, która jest równoległa do prostej o
równaniu
y=−2x−7 Znajdź wzór prostej k.
zad 2.
Punkt M=(2,−6) nalezy do wykresu funkcji f(x)=ax+4. Znajdź miejsce zerowe funkcji f
16 kwi 21:07
bezendu:
zadanie 1) Kiedy proste są równoległe

zadanie 2)
2a+4=−6
2a=−10
a=−5
y=−5x+4
−5x+4=0
−5x=−4 /5
16 kwi 21:11
camus: 1)ponieważ, k jest równoległa do y, to k:y=−2x+b, teraz podstawiam do y=−2x+b, punkt
S(x,y)=S(34,12);
2)wstawiam do równania f(x), punkt M(x,f(x))=M(2,−6) i znajduję a (wyjdzie −5), po czym,
przyrównuję
f(x)=−5x+4 do 0, tj. 0=−5x+4 i znajduję x(x=... to moje miejsce zerowe);
16 kwi 21:14
Mila:

1) proste równoległe mają jednakowe współczynniki kierunkowe
k: y=−2x+b
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| =−2* |
| +b⇔ |
| =− |
| +b⇔b=2 |
| 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
k: y=−2x+2
2)
Punkt M=(2,−6) nalezy do wykresu funkcji f(x)=ax+4. ⇔
−6=a*2+4⇔−10=2a⇔a=5
wzór : f(x)=5x+4
Znajdź miejsce zerowe funkcji f.
5x+4=0
5x=−4
16 kwi 21:17
bezendu: @
Mila a chyba powinno być −5 a nie 5
y=ax+4
P(2,−6)
2a+4=−6
2a=−6−4
2a=−10 /2
a=−5
16 kwi 21:21
Johnson : Dziękuje ślicznie
16 kwi 21:56
bezendu:
16 kwi 21:56
Mila:
Bezendu, dobrze mówisz, zgubił mi się minus w zawiłościach naszego edytora, a za szybko
wysłałam.
Jonson popraw miejsce zerowe, dasz radę?
16 kwi 22:12
bezendu: miejsce zerowe jest już wyznaczone post 21:11
16 kwi 23:50
Mila: No, tak, nie widziałam waszych wpisów i niepotrzebnie pisałam.
16 kwi 23:54