Znajdź kąt nachylenia, ostrosłup prawidłowy czworokątny
Denar: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm, a krawędź boczna jest
równa 10 cm.
Znajdź kąt nachylenia: a) krawędzi bocznej do podstawy, b) ściany bocznej do podstawy
16 kwi 20:54
dero2005:

a = 8
l = 10
d = a
√2 = 8
√2
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√100 − 16 =
√84 = 2
√21
| | | | 4√2 | | 2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| √2 |
| | l | | 10 | | 5 | |
α = 55
o33'
| | | | 4 | | 2√21 | |
cos β = |
| = |
| = |
| |
| | hs | | 2√21 | | 21 | |
β = 64
o7'24''
16 kwi 21:12