Oblicz sumę.
wajdzik: Oblicz sumę:
2−4+8−...+2048
a
1=2
a
n=2048
q=−2
2*(−2)
n−1=2048
2*(−2)
n−1=2
11
Mam tutaj problem, totalnie nie wiem jak przy ujemnym q mógłbym tutaj to wszystko wyliczyć.
Mógłbym prosić o jakąś wskazówkę?
16 kwi 20:45
krystek: (−2)n*(−2)−1=210 i teraz dasz rade
16 kwi 20:52
wajdzik:
(−2)
n=−2048
(−2)
n=(−2)
11
n=11
Myślę, że teraz jest ok, dzięki Krystek.
16 kwi 21:01
krystek: ok
16 kwi 21:03
wajdzik: Jedno pytanie, czemu napisałeś 2
10 a nie 2
11 
2048=2
11
16 kwi 21:06
krystek: podzielone było przez 2 obustronnie
16 kwi 21:10
krystek: lub mozna było wcześniej rozpisać 2n−1 i już wtedy skrócić
16 kwi 21:12