Sprawdź, czy punkty A (1, -2), B (0,2) C (2,-7) leżą na jednej prostej. To trze
kjhgfd: Sprawdź, czy punkty A (1, −2), B (0,2) C (2,−7) leżą na jednej prostej.
To trzeba tylko narysowac wykres i zaznaczyc te pkt czy to trzeba jakos obliczyc?
16 kwi 20:32
bezendu: ja takie zadanie robię licząc a nie rysując

najpierw równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(x
1,y
1) i B=(x
2,y
2)
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
podstawiam:
(0−1)(y−(−2))=(2−(−2))(x−1)
−(y+2)=4(x−1)
−y−2=4x−4
−y=4x−4+2
−y=4x−2 /(−1)
y=−4x+2
i teraz sprawdzam czy punkt C należy do tej prostej
y=−4*2+2=−6
−6≠−7 więc punkty A,B,C nie są współliniowe
16 kwi 20:45
PW: Tak, to trzeba liczyć, rysunek nie może być dowodem, chociażby dlatego, że oko ludzkie płata
figle, albo rysunek nie zmieści się na kartce.
Najprostszy sposób to policzyć odległości między tymi punktami i sprawdzić, czy spełniony jest
warunek trójkąta, czy też ma miejsce równość, np. gdyby okazało się, że
(1) |AB|+|BC|=|AC|,
to punkty leżą na jednej prostej (dokładniej: B leży między A i C). Oczywiście trzeba sprawdzić
wszystkie możliwe kolejności. Jeżeli zaś za każdym razem suma dwóch odległości jest większa od
trzeciej, to punkty są niewspółliniowe (tworzą trójkąt).
Nie wiem, czy w ogóle takie rzeczy pokazuje się na lekcjach, ale warto sobie zdawać sprawę, że
zbiór punktów (x,y) spełniających równanie
y = ax+b
dlatego nazywamy prostą w R×R, że dla dowolnie wybranej trójki różnych punktów, których
współrzędne spełniają to równanie, jeden z nich leży między dwoma pozostałymi, czyli spełniona
jest równość (1) przy odpowiednich oznaczeniach.
16 kwi 22:12
bezendu: @PW pokazują to na lekcjach, że zbiór punktów (x,y) y=ax+b
16 kwi 22:14
Eta:
Wystarczy policzyć współczynniki kierunkowe dwu prostych
a
AB≠ a
AC to punkty nie są współliniowe
16 kwi 22:17
bezendu: @Eta a jeszcze pytanie jak punkty miałyby takie współrzędne np A=(2,3) B=(2,5) C=(2.0) to
wystarczy napisać że leżą na jednej prostej x=2 i są współliniowe czy trzeba to obliczyć
16 kwi 22:21
PW: Cieszę się, znaczy się jeszcze nie "pomaluj drwala"! A z praktyki wiem, że wielu ludzi dziwi
się, gdy im to uzmysłowić, chyba w niektórych szkołach to się po prostu uczniom wmawia −
właśnie na zasadzie pokazania kilku przykładów − że przecież widać, że to jest prosta.
16 kwi 22:23
Eta:
to wszystkie proste maja równanie x=2 zatem punkty są współliniowe
16 kwi 22:24
bezendu: a odnośnie mojego pytanie z godziny 22:21
16 kwi 22:24
bezendu: czyli wystarczy napisać A,B,C leżą na prostej x=2 więc są współliniowe i jest ok wtedy
16 kwi 22:25
Eta:
A co tu obliczać? proste maja równania x= xA= xB= xC= 2
16 kwi 22:26
Eta:
Jasne że tak
16 kwi 22:26
bezendu: no tak ale można by było liczyć z wzoru na prosta przechodząca przez dwa punkty i potem
podstawić punkt współrzędne punktu C ale to nie jest konieczne
16 kwi 22:28
bezendu: ok dziękuje
16 kwi 22:28
Eta:
A(2013, −3) , B(4828,−3) ,C( 11120, −3)
k: y= −3 , A,B,C€k
16 kwi 22:29
bezendu:
to do tego z tymi dwójkami
A=(2,3) B=(2,5) C=(2,0)
k:x=2 A,B,C ∊k
zawsze jak liczyłem takie zadania w pierwszej klasie to robiłem to układem albo z tego wzoru,
chyba że zauważyłem że są takie same współrzędne ale nie pisałem nigdy, że A,B,C ∊k ale od
dziś zacznę
16 kwi 22:33
rob: ale czy licząc współczynnik kierunkowy udowadniamy, że leżą na tej samej prostej czy są
równoległe
4 cze 20:19
23: Jeśli udowodnimy, że nie są równoległe nie mogą leżeć na jednej prostej.
4 cze 20:29