prawdopodobieństwo
Patri: cześć
Proszę o objasnienie jak podejść do zadania nastepującej treści:
Z pojemnika, w którym znajduje sie 10 kul białych i 5 czarnych, losujemy jednocześnie dwie
kule. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
A−otrzymamy dwie kule białe
B−otrzymamy dwie kule różnych kolorów?
Już nie o same obliczenia chodzi, ale o to jak sie zabrać, z której strony ugryźć....
16 kwi 20:22
16 kwi 20:26
iekso: Ω w pojemniku jest w sumie 15 kul i losujemy z nich 2 (nie jest wazne jakiego koloru)
A wszystkich bialych jest 10 i jednoczesnie z pojemnika bierzemy 2 kule z tych bialych
B musimy wziac jedna biala (czyli jedna z 10) i jedna czarna (czyli jedna z 5) jednoczesnie
16 kwi 20:31
Patri: No i to jest już przystępne dla mnie. Bardzo dziękuję.
16 kwi 20:35
Patri: Ω=7*15
Ω=105
A=9*5
A=45
16 kwi 20:58