Wyznacz argumenty dla których funkcja : f(x)= 6x−√3x^2−2√3 przyjmuje wartość √3
Madzik: Wyznacz argumenty dla których funkcja : f(x)= 6x−√3x2−2√3 przyjmuje wartość √3
16 kwi 20:20
Kaja: 6x−√3x2−2√3=√3
i rozwiąż to równanie
16 kwi 20:25
magdalena: 6x−√3x2−2√3=√3
−√3x2 +6x−3√3=0
rozwiaż to
16 kwi 20:26
magdalena: Kaja jest szybsza
16 kwi 20:26
Kaja:
16 kwi 20:27
Madzik: No tak, tylko później Δ mi wychodzi 36− 36√3, czy to mozliwe? nie mogę dojść jak potem
obliczyć x1 i x2, tzn gubię się w rachunkach.. pomozecie?
16 kwi 21:13
bezendu: A mi Δ=0
popatrz
Δ=6
2−4(−
√3)*(−3
√3)=
=36−4*9=36−36=0
16 kwi 21:18
Madzik: ehhh ok, mój błąd źle przepisałam z książki, tz ominęłam pierwiastek przy a, teraz wychodzi,
dziękuję !
16 kwi 21:24
bezendu:
16 kwi 21:25