graniastosłup i kąt nachylenia
bambi: stosunek długości krawędzi podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego do długości
krawędzi bocznej wynosi 3:5. wiedząc, że suma długości wszystkich krawędzi tej bryły jest
równa 66, oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
16 kwi 19:56
eMKa:

a:H = 3:5
| | a | | 3 | | 3 | |
czyli |
| = |
| czyli a = |
| H |
| | H | | 5 | | 5 | |
wiemy, że 6a + 3H = 66 czyli
18H + 15H = 330
33H = 330
| | 3 | |
H= 10 czyli a = |
| *10 = 6 |
| | 5 | |
d
2 = a
2 + H
2
d
2 = 36 + 100 = 136
d=
√136 = 4
√34
i z tablic odczytasz kąt α=13
o
16 kwi 20:17
dero2005:

6a + 3H = 66
5a = 3H
6a + 5a = 66
11a = 66
a = 6
s =
√a2 + H2 =
√36 + 100 =
√136 = 2
√34
| | h | | 3√3 | | 3√102 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | s | | 2√34 | | 68 | |
16 kwi 20:20
dero2005:
@eMKa
√136 = 2
√34
16 kwi 20:23