Funkcja kwadratowa - postać iloczynowa
Olaf: Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c, którego pierwiastkami są liczby:
a) 3 i 5
b) 4 i −3
16 kwi 19:51
iekso: a) c=15 b=−8
16 kwi 19:59
bezendu:
a) 9+3b+c=0 / (−1)
25+5b+c=0
−9−3b−c=0
25+5b+c=0
16+2b=0
2b=−16 /2
b=−8
9−24+c=0
−15+c=0
c=15
b) 16+4b+c=0 /(−1)
9−3b+c=0
−16−4b−c=0
9−3b+c=0
−7−7b=0
−7b=7 / : (−7)
b=−1
16−4+c=0
12+c=0
c=−12
16 kwi 19:59
iekso: albo z vietea szybciej
16 kwi 20:10
Olaf: Dzięki
16 kwi 20:11
Olaf: Zapomniałem tylko dopisać że w zadaniu jest ,,podpowiedź,, . Trójmian zapisujemy w postaci
iloczynowej i przekształcamy ją.
Z tego co wiem postać iloczynowa wygląda tak y= a(x−x1 (x−x2)
Mógłby mi ktoś zapisać w tej postaci ?
16 kwi 20:15
Licealista_Theosh: Z postaci iloczynowej szybciej wyliczysz.
0=(x−3)(x−5) wystarczt tylko że wymnożysz

.
16 kwi 20:16
Olaf: y=a(x−x
1) (x−x
2)
zapomniałem o nawiasie
16 kwi 20:16
Olaf: Licealista
Theosh
Mógłbyś mi rozwiązać te dwa przykłady ? nic z tych funkcji nie rozumiem

Będę bardzo wdzięczny
16 kwi 20:19
krystek: y=ax2+bx+c ma postać iloczynową y=a(x−x1)(x−x2)
w Twoim przykładzie a=1
stąd y=1*(x−3)(x−5) miałeś podane m zerowe , wymnóż i masz b=.. c=..
16 kwi 20:22
Licealista_Theosh:
y=a(x−x
1)(x−x
2)
w twoim zadaniu a=1 dlatego nie trzeba go pisać przed nawiasem. x
1 i x
2 to miejsca zerowe.
a) 0=(x−3)(x−5)
b) 0=(x−4)(x+3)
I teraz mnożysz
16 kwi 20:23
Licealista_Theosh: O sorry krestek nie zauważyłem twojego zapisu.
16 kwi 20:25
Olaf: A Przez co mam to wymnożyć ?
16 kwi 20:28
bezendu: nie potrafisz wymnożyć nawiasu razu nawias

(a−b)(c−d)=ac−ad−bc+bd
16 kwi 20:30
Olaf: Czyli wyjdzie
y=x2−5x−3x+15
y=−8x+15
B= −8
C= 15
Dobrze czy coś pomyliłem ?
16 kwi 20:37
Licealista_Theosh: a gdzie x2?
16 kwi 20:40
Licealista_Theosh: a gdzie x2?
16 kwi 20:41
Olaf:
y=x2−8x+15
16 kwi 20:42
Olaf: To by było na tyle dziękuję za pomoc

i życzę miłej nocy
16 kwi 20:45
krystek: I wzajemnie.
16 kwi 20:49
lulucaffe: Miary kątów trójkąta prostokątnego ABC tworzą ciąg arytmetyczny. Promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt ma długość 8. Wyznacz pole tego trójkąta.
16 kwi 20:53
bezendu: @lulucaffe nowy temat załóż
16 kwi 20:55