: )
matma: Zadanie tekstowe :
Uczniowie mieli zapłacić za wycieczkę w sumie 3600 zl. ostatecznie na wycieczkę pojechaly o 4
osoby wiecej niż planowano , co spowodowało obniżenie kosztów dla każdego uczestnika o 10 zł.
Oblicz ile uczniów mialo jechac na wycieczkę :
Prosze o pomoc i nakierowanie na ułożenie równania ponieważ kompletnie nie radzę sobie z takim
typem zadań.
16 kwi 19:51
matma: pomoże ktoś ułożyć te równanie czy niee

?
ja wiem tyle:
x−liczba uczniów
3600/ x − cena za jedną osobę
3600 / +4x − cena za cztery osboy więcej
i dalej nie wiem
pomocyy
16 kwi 20:08
krystek: x⇒osób
y⇒koszt od 1 osoby
___________
x*y=3600
(x+4)(y−10)=3600
____________ Rozwiąz.
16 kwi 20:12
matma: x= 3600/y
xy − 10x +4y − 40=3600
| 3600 | | 3600 | |
| * y −10x + 4 * |
| −40=3600 |
| y | | y | |
3600 − 10x + 14400 −40 =3600
14360 = 10x
x=1436
1436= 3600/y
1436y=3600 /1436
y= 2,5
16 kwi 20:28
matma: ?
16 kwi 20:28
krystek: | | 3600 | | 3600 | |
za x masz wstawić |
| −10* |
| |
| | y | | y | |
16 kwi 20:57
matma: dzięki bardzo juz wszystko rozumiem
16 kwi 21:18