prawdopodobieństwo
iekso: B oblicz prawdopodobieństwo P(A'∪B') jeśli P(A')=0,25 P(B')=0,5 i P(A∪B)=1
mam tu skorzystać z aksjomatycznej def. prawdopodobieństwa gdy A∩B=∅ czy z wlasności
prawdopodobieństwa −sumy zdarzeń A,B⊂Ω?
bardzo prosze o wyjaśnienie z czego i dlaczego
16 kwi 19:47
iekso: pomoże ktoś?
16 kwi 20:08
PW: Nie ma w treści zadania założenia, że zbiory A i B są rozłączne, nawet widać, że na pewno nie
są.
P(A')=0,25, więc P(A)=1−P(A')=0,75, P(B)=1−P(B')=0,5; 0,75+0,5>1, a więc zbiory nie są
rozłączne.
16 kwi 23:24