Rozwiąż nierówność f(x)<f(2x).
Bart: Proszę o pomoc.
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=2x2−2x+1. Rozwiąż nierówność f(x)<f(2x).
16 kwi 19:38
Koziorożec: Funkcja ma wzór: f(x) = 2x2 − 2x + 1
Wyliczmy f(2x), podstawiając za x wyrażenie 2x
f(2x) = 2 * (2x)2 − 2 * (2x) + 1 <~ podstawiamy
f(2x) = 2 * 4x2 − 4x + 1
f(2x) = 8x2 − 4x + 1 <~ mamy gotową funkcje f(2x)
Teraz podstawiamy obie do wyrażenia: f(x) < f(2x)
2x2 − 2x + 1 < 8x2 − 4x + 1
Przerzućmy prawą stronę na lewo, zmieniając znaki, by pozostawić tam liczbę 0
2x2 − 2x + 1 − 8x2 + 4x − 1 < 0 <~ uporządkuj wszystko.
To, od czego możesz co odjąć/dodać, decyduje potęga i obecność zmiennej x
− 6x2 + 2x < 0 <~ przemnóżmy to przez −1, ale nie jest to konieczne; nie ma to
wpływu na deltę, to raczej charakter kosmetyczny
6x2 − 2x > 0 <~ zmianie uległ znak nierówności po przemnożeniu
Δ = b2 − 4 * a * c <~ w naszym wypadku b = 2, a = 6, zaś c = 0
Δ = 42 − 4 * 6 * 0
Δ = 4
√Δ = 2
Wzór na miejsca zerowe: x = −b − √Δ2a oraz x = −b + √Δ2a
Dalej to już z górki ; 3
16 kwi 19:57
Bart: dzięki wielkie.
16 kwi 22:44