stereometria
aga: bardzo proszę o pomoc. w prostopadłościanie przekątna ma długość 2√35, a boki tworzą ciąg
arytmetyczny o różnicy 4. oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu
16 kwi 19:37
dero2005:

D = 2
√35
a
b = a+4
c = a+4+4
d =
√a2 + b2 =
√a2 + a2 + 8a + 16 =
√2a2 + 8a + 16
D =
√d2 + c2 =
√2a2 + 8a + 16 + a2 + 16a + 64 =
√3a2 + 24a + 80
D
2 = 3a
2 + 24a + 80
140 = 3a
2 + 24a + 80
3a
2 + 24a − 60 = 0
Δ = 576 + 720 = 1296
√Δ = 36
a
1 = −10 → odrzucamy
a
2 = 2
b = a + 4 = 6
c = a+ 4 + 4 = 10
P
c = 2*a*b + 2*b*c + 2*a*c = 2*2*6 + 2*6*10 + 2*2*10 = 24 + 120 + 40 = 184
16 kwi 20:01
aga: dzięki wielkie
16 kwi 20:07