Odległośc punktu od porostej
Mosiarka: Cześć, porzebuję pomocy przy zadaniu z geometrii analitycznej
Oblicz odległość punktu C od prostej AB, gdy
A= (1,0), B=(3,5), C=(2,7)
Co do wzoru ogólnego wyszło mi 3y−4x−7=0
I teraz nie potrafię obliczyć d(C,AB)
16 kwi 19:19
Eta:
AB: 5x−2y−5=0 więc coś źle policzyłaś

C(2,7)
| | |2*5−2*7−5| | |
d(C, AB)=d= |
| =......... |
| | √25+4 | |
16 kwi 19:28
...: Ja to zrobiłem tak:
Prosta AB
A=(1,0)
B=(3,5)
y=ax+b
0=a+b
5=3a+b
Przeciwne współczynniki
0=−a−b
5=3a+b
5=2a
a=5/2
5=3*(5/2)+b
5=15/2+b
10/2−15/2=b
−5/2=b
y=5/2x−5/2/*2
wzór prostej : 2y=5x−5
Ax+By+C=0
5x−2y−5=0
(xc;yc)−Współrzędne punktu C
|Axc+Byc+C|/pierwiastek(A2+B2)
|5*2−2*7−5|/pierwiastek(52+22)
|10−14−5|/pierwiastek(25+4)
|−9|/pierwiastek(29)
9/pierwiastek(29)
9*pierwiastek(29)/29
16 kwi 19:34
Mila:

A= (1,0), B=(3,5), C=(2,7)
y=ax+b
0=a+b
5=3a+b
=====
2a=5⇔a=2,5 i b=−2,5
y=2,5x−2,5 do postaci ogólnej:
2,5x−y−2,5=0 /*2
5x−2y−5=0
Teraz dokończ
16 kwi 19:34
Eta:
16 kwi 19:36
Eta:
AB: y=a
AB(x−x
A)+y
A
5x−2y−5=0
16 kwi 19:38
stanisław:
| | Ax0 + By0 + C | |
d = |
| |
| | √A2 +B2 | |
| | −4 *2 + 3*7 −7 | |
d = |
| |
| | √−42 +32 | |
d =
6 √25
d =
65 = 1
15
16 kwi 19:40