Wyznacz Miejsce zerowe funkcji f która dowolnej liczbie naturalnej jednocyfrowej
Ania: Wyznacz Miejsce zerowe funkcji f która dowolnej liczbie naturalnej jednocyfrowej
przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 3. Podaj zbiór wartości tej funkcji.
Nie było mnie na lekcjach ostatnio i nic nie rozumiem. Wie ktoś od czego trzeba zacząć ?
Krzysiek: no to jakie mamy naturalne liczby jednocyfrowe (0 nie zaliczam do liczb naturalnych) .
Beda to liczby 1,2 3, 4, 5 ,6 ,7, 8, 9. i koniec
To teraz odloz sobie na osi OX te liczby . Natomiast na osi Oy bedziemy odkladac reszte z
dzielenia tych liczb przez 3
No to zabieramy sie za dzielenie i mamy 1:3=0 i reszty 1 (dla x=1 na osi OY odkadasz y=1 )
2:3=0 i reszty 2 bo 2=0*3+2 (wiec dla x=2 odkladsz na osi OY y= 2 )
Teraz 3:3=1 i reszty 0 bo 1*3+0=3 (wiec na osi Oy odkladasz y=0) wiec jak widzisz juz z
wykresu bedzie to 1 miejsce zerowe bo dla tego argumentu czyli x=3 watrosc funkcji f(3)=0
NO to jedziemy dalej 4:3=1 i reszty 1 bo 4=1*3+1 czyli dla x=4 odkladsaz na osi OY y=1)
5:3=1i reszty 2 bo 5=1*3+2 wiec dla x=5 odkalasz na osi OY Y=2 )
no to teraz 6:3=2 i reszty 0 wiec dla x+6 na osi OY odkladasz y=0 − i co to oznacza?.
Oznacza to ze bedzie to nastepne miejsce zerowe bo dla tego argumenyu czyli x=6 wartosc
funkcji f(6)=0
czy juz zauwazylas pewna prawidlowosc ? Jakie liczby pojawiaja sie na osi OY . No ?
POjawiaja sie takie liczby 0, 1,2 bo f(1)=1 f(2)=2 ,f(3)=0 , f(4)=1, f(5)=2 f(6)=0
Zrob teraz to samo dla x=7, x=8, x=9 (podziel te liczby przez 3 i zobacz jaka wyjdzie reszta
z dzielenia i jakie bedzie nastepne miejsce zerowe .
Wobec tego jaki bedzie zbior wartosci tej funkcji tak opisanej? Odzcytaj na osi OY
A tak poza tym to juz po przeczytaniu tego polecenia powinnas wiedziec jaki bedzie zbior
wartosci tej funkcji . Z czego to powinns wiedziec ? Z twierdzenia o reszcie ktore mowi nam o
tym z ereszta z dzielenia nie moze byc wieksza o tego przez co dzielisz . NP jesli dzielisz
przez 3 to reszta moze wyniesc 0,1,2. Jesli dzielisz przez 6 to reszta moze wyniesc 0,1 2 3 4
5 .Czesc