matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastek
Kris:
6
√
6
= a
3
wiem że a wyjdzie
√
6
, ale ktoś wie jak to się powinno robić po kolei?
16 kwi 18:40
Tomek:
zrób tak: 6
√
6
to inaczej: 6
1
*6
1/2
= 6
3/2
a
3
=6
3/2
/pierwiastkujemy a=(6
3/2
)
1/3
= 6
1/2
=
√
6
16 kwi 19:05