Wykonaj działanie:
wajdzik: Wykonaj działanie:
| x+1 | | 2x | | x−2 | |
| + |
| − |
| =0 |
| x−1 | | x+1 | | 1−x | |
| x+1 | | 2x | | 2−x | |
| + |
| + |
| =0 |
| x−1 | | x+1 | | x−1 | |
| 2x(x+1)+2x(x−1)+2x(2−x) | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
| 2x2+2x+2x2−2x+4x−2x2 | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
Zgadza się?
16 kwi 18:19
wajdzik:
16 kwi 18:26
wajdzik:
16 kwi 18:32
Kostek: 0 punktów za rozwiązanie brak dziedzin
16 kwi 18:34
Kostek: dziedziny*
16 kwi 18:36
wajdzik: robię na szybko dla koleżanki, dziedzina to rzecz oczywista więc jej nie pisałem nawet, wiem,
że 0.
16 kwi 18:36
Kostek: dziedzina może rzecz oczywista ale zawsze konieczna
16 kwi 18:38
wajdzik: D={x:x∊R/{−1,1}
Całe zadanie się zgadza tak?
Moja koleżanka robi innym sposobem, mianowicie:
Te dwa wyrażenia z tym samym mianownikiem dodaje do siebie i później mnoży przez: x−1
Wychodzą dwa różne wyniki i mam dylemat
16 kwi 18:44
kinga: chyba masz już w drugim wersie błąd.wspólny mianownik zapomniałaś *(1−x) i oczywiście wrzucasz
też do liczebnika.wspólny mianownik(x−1)(x+1)(1−x) lub może być też(x kwadrat−1)(1−x)
mnie wyszło : −x potęga 3−2xkwadrat−0=0.ale nie jestem pewna czy jest dobrze wyliczone.Jeśli
tak można z tego wyliczyć x1,x2...
16 kwi 18:48
Kostek: według mnie to tak powinno być mianownik oczywisty więc nie pisze
x+1+2x(x−1)+(2−x)(x+1)=0 rozwiąż i powiedz czy wynik się zgadza z odpowiedziami
16 kwi 18:51
Mila: A gdzie rozwiązanie równania?
Zał. x≠1 i x≠−1
Druga linijka źle (dwa razy zmieniłeś znak).
| x+1 | | 2x | | x−2 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x−1 | | x+1 | | x−1 | |
Popatrz masz dwa ułamki o jednakowych mianownikach, więc ja je dodaję:
| 2x−1 | | 2x | |
| + |
| =0 teraz dopiero sprowadzam do wspólnego mianownika |
| x−1 | | x+1 | |
| (2x−1)*(x+1) | | 2x*(x−1) | |
| + |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
| 2x2+2x−x−1+2x2−2x | |
| =0 |
| (x−1)(x+1) | |
tylko licznik przyrównuję do zera :
4x
2−x−1=0 i x≠1 i x≠−1
dokończ
16 kwi 18:56
Mila: KIngo do "licznika".
16 kwi 19:05
wajdzik:
Dzięki wielkie wszystkim.
16 kwi 19:11
kinga: 
tak kochana
16 kwi 19:11
Mila:
16 kwi 19:19