Równanei kwadratowe
jan1321: 2/133 Funkcja f dana jest wzorem f(x)=−x2 ( do drugiej) + bx + c . Wyznacz wartosci b i c
jezeli :
a) funkcja f przjmuje wartosc najwieksza rowna 4 dla x = 3
b) punkty A( −1,0) i B (5 − 14 ) należa do wykresu funkcji f.
4/133
Zbiotem wartości trójmianu kwadratowego jest przedzial ( − nieskonczonaos,8 ) a pierwiastkami
sa liczby −3 i 5 . Wyznacz współrzedne wierzchołka paraboli będocej wykresem tego trójmianu i
zapisz trójmian w postaci kaninicznej.
5/133
Wierzchołek paraboli bedocej wykresem trójmianu kwadratowego znajduje sie w punkcie W(2−9) a
jeden z pierwiastkow tego trojmianu jest rowny 5 . Oblicz drugi pierwisatek i podaj zbiór
wartosci tego trójmianu.
16 kwi 18:18
Tomek: 2 a
W=(3, 4)
y=(x−3)2+4
i wyliczasz, porównujesz i obliczasz....
b.
0=−1−b+c
−14=−25+5b+c
układ równan i wyliczasz...
16 kwi 18:24
jan1321: aha
16 kwi 18:27
jan1321: a jak ja mam to obliczyc w tym a ?
16 kwi 18:30
Tomek: y=−(x
2−6x+9)+4= −x
2+6x−5
porównujesz do f(x)=−x2 ( do drugiej) + bx + c
czyli b=6
c=−5
tak mi sie wydaje
16 kwi 18:38
jan1321: ok dzieki a reszta zadań ?
16 kwi 18:40
Tomek: no reszta jest łatwa ale pewnie ci sie nie chce...
w drugim y
w=8
no kanoniczny to sb poradzisz wystaczy podstawic
16 kwi 18:45
Tomek: w 5
y=a(x−2)2−9
za x potem podstawiasz 5 i wyliczasz a
masz juz wzór teraz tylko rozwiązania i wierzchołek.....
16 kwi 18:48
jan1321: no ok... dzieki
16 kwi 18:49