logarytmy
Ania: Wyznacz te wartości parametru , dla których równanie
(log3x)2 − log3x2=m
ma dwa rozwiązania należące do przedziału <1,+∞)
16 kwi 17:55
Tomek: log23x− 2log3x−m=0 , zał. x>0
log3x=t
t2−2t−m=0
Δ>0
t1≥1
t2≥1
16 kwi 17:59
k20: źle.
16 kwi 18:01
Tomek: napisałeś ze źle to moze jakos to wyjaśnisz

bo ja sie błędu nie dopatrzyłem... oświecisz
mnie?
16 kwi 18:15
k20: musisz wrócić do logarytmu.
a Ty zająłeś się samą funkcją kwadratową.
16 kwi 18:24
Ania: według mnie też jest dobrze, dziękuje
16 kwi 18:24
k20: też miałem problem z tym zadaniem, nawet podobnie próbowałem je rozwiązać.
Niestety nie jest to dobry sposób.
16 kwi 18:26
Ania: no ale to dopiero po wyznaczeniu t wracamy do podstawienia
16 kwi 18:27
k20: jak wynik dostałaś?
16 kwi 18:38