Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, jeśli a4=-5, a7 = -4
nande: powinno wyjść an=1/3(n−19)
robiłam tak:
a7= a4+3r
−4=−5+3r
r=3
a1=a4 −3r
a1=−5−9
a1=−16
wtedy
an=−16(3n −3)
jak zrobić żeby wyszedł prawidłowy wynik?
proszę o pomoc
16 kwi 17:51
aaa: a1= −5−9 to −16

?
popraw
16 kwi 17:53
16 kwi 18:00
nande: ale dlaczego r tak się liczy?
nie powinno być w liczniku 4−5 i wtedy r=−1/3?
proszę o wytłumaczenie z czego to wynika, jestem beznadziejna z matmy ^^
16 kwi 18:45
capsel: −5 a5 a6 −4, czyli −5=−4−3r
−1=−3r/:3
r=1/3
an=−6+(n−1)1/3
an=−6 i 1/3 + 1/3n
3r bo a4*r=a5 a5*r=a6 a6*r=a7 czyli razem mamy 3r
21 paź 13:33
janek191:
a
7 = a
4 + 3 r ⇒ 3 r = a
7 − a
4 = −4 − (−5) = −4+ 5 = 1
oraz
a
4 = a
1 + 3 r ⇒ a
1 = a
4 − 3 r = − 5 − 3*
13 = − 5 − 1 = − 6
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = a1 + ( n−1)*r = − 6 + (n −1)* |
| = − 6 − |
| + |
| n |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
21 paź 16:20