prosze o pomoc nie wiem co dalej
mirek: Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające nierówność: (x−5)2 +(x+√3)(√3−x)≥(2x+14)(x−7).
(x−5)2+(x+\sqrt{3})(\sqrt{3}−x)≥(2x+14)(x−7)
(x−5)2+(\sqrt{3}+x)(\sqrt{3}−x)≥2(x+7)(x−7)
x2−10x+25+3−x2≥2x2−98
x2−10x+25+3−x2−2x@+98≥0
−2x2−10x+126≥)0/(+2)
−x2−5x+63≥0
Δ=25+252=277
\sqrt{Δ}=\sqrt{277}
x1={5−\sqrt{277}\over −2}
x2={5+\sqrt{277}\over−2}
proszę o pomoc bo nie wiem jak mam dalej zrobić bardzo prosze
16 kwi 17:39
Mila:
(x−5)
2 +(x+
√3)(
√3−x)≥(2x+14)(x−7). ⇔
x
2−10x+25+3−x
2≥2(x
2−49)⇔
−10x+28≥2x
2−98⇔
2x
2+10x−28−98≤0⇔x
2+5x−14−49≤0⇔
x
2+5x−63≤0
Δ=25+4*63=277
| | −5−√277 | | −5+√277 | |
x1= |
| ≈−10,8 lub x2= |
| ≈5,8 |
| | 2 | | 2 | |
| | −5−√277 | | −5+√277 | |
x∊< |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
liczby pierwsze spełniające tę nierówność, to : 2,3,5
16 kwi 17:57