układ równań
Tina: Dany jest układ równań:
Czy istnieją takie wartości parametru k, dla których rozwiązanie układu równań spełnia równanie
okręgu x
2+y
2=3?
Jeśli się da, bardzo bym prosiła o rozwiązanie tego zadania metodą inną niż wyznacznikowa, tą
już zrobiłam
Mila: rozwiązuję metodą przeciwnych wsp.
x+ky=k+2
kx+y=k /*(−k)
=========
x+ky=k+2
−k
2−ky=−k
2 dodaję stronami
x−k
2x=k+2−k
2
x(1−k
2)=−k
2+k+2
| | −k2+k+2 | |
x= |
| i k≠1 i k ≠−1 |
| | 1−k2 | |
Δ=9, k=2 lu k=−1
| | −(k−2)(k+1) | |
x= |
| |
| | (1−k)(1+k) | |
Podstawiam do II równania :
| | k(k−2) | | k(k−1)−k(k−2) | |
y=k− |
| = |
| |
| | k−1 | | k−1 | |
| | k−2 | | k | |
rozw.x= |
| i y= |
| podstawiam do równania okręgu |
| | k−1 | | k−1 | |
| | k−2 | | k | |
( |
| )2+( |
| )2=3⇔(k−2)2+k2=3*(k−1)2 |
| | k−1 | | k−1 | |
stąd k=1−
√2 lub k=1+
√2 to na pewno policzysz sama,