Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(-4,0) B=(2,4)
michalina: Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(−4,0) B=(2,4)
Bardzo proszę o rozwiązanie, nigdy tego nie miałam
16 kwi 17:34
Tomek: liczysz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B:
y=ax+b
A:
0=−4a+b
B:
4=2a+b
układ równan wyliczasz a i b które wynosi po moich obliczeniach:
teraz równanie symetralnej:
wyznaczamy punkt który jest srodniem odcinka AB:
x
s=−1
y
s=2
S=(−1, 2)
i teraz równanie które jest prostopadłe do prostej y
AB(które wczesniej wyliczyłem:
| | 3 | |
a wiec wspólczynnik a= − |
| |
| | 2 | |
a wiec
podstawiamy punkt S:
to jest szukane równanie
jezeli nie ma błędów rachunkowych powinno byc dobrze
16 kwi 18:14