Patrycja: Witam, mam taka pochodną i czy może mi ktoś powiedzieć czy dobrze ją rozwiązałam?
| | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
(2√x*sin |
| )'=2√xln2*sin |
| +2√x*cos |
| * |
| |
| | x | | x | | x | | x2 | |
16 kwi 17:23
studentka: brakuje jeszcze pochodnej pierwiastka patrycio P.
16 kwi 17:24
studentka: w pierwszym czlonie trzeba jeszcze pomnozyc przez pochodna
√x
16 kwi 17:25
Patrycja: ze niby gdzie studentko m.r
16 kwi 17:26
Patrycja: a wiem po ln2 jeszcze powinno byc 1/2√x
16 kwi 17:27
studentka: dokladnie tak

Patrycioooo P
16 kwi 17:27
Patrycja: to wez mi jeszcze studentko rozwiąż (arccos√x3)1/60 ja wiem ze ta 1/60 na poczatek potem
w potedze o 1 mniejszej ale co sie dokladnie dzieje z tym arccos√x3 pod tego x z pochodnej
arccosx ppodstawia sie √x3
16 kwi 17:31
studentka: pochodna arccospierwiastek to
pochodna arccosx tylko zamiast x wpisujesz ten pierwiastek razy pochodna x
1/3
16 kwi 17:37
studentka: 1/60 * arccos
√x3 )
−59/60 * (arccos
√x3 )' =
| | −1 | |
1/60 * arccos√x3 ) −59/60 * |
| * (√x3 )'= |
| | √1− √x3 | |
| | −1 | |
1/60 * arccos√x3 ) −59/60 * |
| * 3/2 * x 1/2 |
| | √1− √x3 | |
16 kwi 17:43
Patrycja: dzękuję

a log
2√2−cosx=1/
√2−cosxln2*1/2
√2−cosx* sinx
16 kwi 17:45
studentka: mamy funkcje
f(x) =
1√x
wzor na przyblizona wartosc to "
f(xo + Δx) = f(xo) + f'(xo)Δx
za x w przykladzie mamy 3,98
ale najlepiej z pierwiastka bedzie wyciagnac 4 prawda?

wiec za xo obieramy 4 a Δ x jest rowna roznicy czyli 0,02

f(xo) to
12 a f'(xo) = −1/16
podstawiamy do wzoru ze
f(4 − 0,02 ) =
2 + −1/16 * 0,02 i mamy wynik
16 kwi 18:11