matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria POMOCY
Janek:
W trójkącie ABC mamy dane: lACl=4, lBCl=lABl−2 oraz |∡ACB|=60. Oblicz sinusy kątów CAB i ABC.
2
Doszedłem do tego, że lABl=4
a dalej próbuje i próbuje i nic mi nie chce wyjść. Proszę
3
o wytłumaczenie
16 kwi 17:15
krystek:
Z tw cosinusów x
2
=4
2
+(x−2)
2
−2*4(x−2)cos60 a jak bedziesz miał x to wtedy z tw sinusów pozostałe katy
16 kwi 21:53