Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geom.
wajdzik: Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geom. (a
n),jeśli:
a
4=1 ⋀ a
6=9
a
4=a
1*q
3 ⋀ a
6=a
1*q
5
a
4=a
1*q
2
| | a4 | | 1 | | 1 | |
a1= |
| = |
| V a1=− |
| |
| | q2 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 310−1 | | 1 | | 59048 | | 1 | | 29524 | | 29524 | |
S10= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 3−1 | | 9 | | 2 | | 9 | | 1 | | 9 | |
| | 1 | | (−3)10−1 | | 1 | | 59048 | | 1 | | 14762 | | 14762 | |
S10=− |
| * |
| =− |
| * |
| =− |
| *(− |
| )= |
| |
| | 9 | | −3−1 | | 9 | | −4 | | 9 | | 1 | | 9 | |
I teraz mam pewien problem. Mianowicie, w odpowiedziach w mianowniku jest 27, a nie 9.
Coś pominąłem w swoich obliczeniach

Proszę o pomoc
16 kwi 16:41
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
16 kwi 16:51
wajdzik:
16 kwi 17:08
wajdzik:
16 kwi 17:12
wajdzik:
16 kwi 17:15
wajdzik:
16 kwi 17:22
Kostek: poczekam jak będzie 100 ? wtedy odpowiem
16 kwi 17:24
wajdzik: 
Czy mógłby ktoś zerknąć na to zadanie? ...
16 kwi 17:28
wajdzik: PROSZĘĘĘ
16 kwi 17:33
wajdzik:
16 kwi 17:36
wajdzik: up
16 kwi 17:39
wajdzik: up
16 kwi 17:42
Mila:
a
1=?
a
4=a
1*q
3
1=a
1*3
3
| | 1 | | 310−1 | | 1 | | 59048 | | 2999524 | |
S10= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 27 | | 3−1 | | 27 | | 2 | | 27 | |
16 kwi 17:43
wajdzik: Tragedia.. Wszystko widzę. Dzięki.
16 kwi 17:45
Mila:
16 kwi 18:16